pondělí 25. února 2013

Očkování

Hygienická situace v Indii není úplně ideální, tudíž jsme se rozhodli, že očkování do této oblasti je nutnost. Před Vánoci jsme se s tím nechtěli moc prdět, tudíž jsme očkování nechali na leden. Po prostudování všech dostupných materiálů a rizik jsme došli k názoru, že nám bude stačit očkování proti žloutence A+B a břišní tyfus. Na internetu je možno najít spoustu očkovacích center či je možnost využít svého obvodního lékaře. Bohužel k obvodnímu lékaři se člověk musí dostavit pro recept, následně si vakcíny vyzvednout v lékárně a pak se vrátit zpět ke svému praktickému lékaři. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli pro variantu očkovacího centra.

Nakonec jsme vybrali očkovací centrum v Thomayerově nemocnici. Tuto variantu jsme volili z toho důvodu, že jí máme oba poblíž práce. Dostupnost tedy byla dobré, ale dále už to tak dobré nebylo. Paní doktorka má ordinační hodiny od 9:00 do 10:00, tak jsem si to tam nasměřoval po čtvrt na deset, abych měl dostatečnou rezervu. V čekárně byl jen jeden člověk, tak jsem si říkal, že bych mohl být venku nejpozději v deset. Byl to velký omyl. Paní doktorku přijela v klídečku na kole po půl desáté a já jsem šel na řadu v deset, jelikož začala v tomto období chřipková epidemie a paní doktorka má evidentně spoustu známých, kteří nemusejí čekat v čekárně a po příchodu jdou okamžitě na řadu. V ordinaci to už bylo v klídečku. Paní doktorka byla příjemná. Pak přišly dvě negativní věci. Nejdříve se mi paní doktorka snažila vnutit očkování proti meningokokovi a následně mi sdělili velice nepříjemnou informaci. Očkování proti břišnímu tyfu bohužel není dostupné po celé republice a nejspíše bude v průběhu února. S přítelkyní jsme si řekli, že to nevadí, protože máme dostatečnou časovou rezervu. Následující den šla na stejné očkování i přítelkyně a také vše proběhlo v pořádku. To jsme však ještě netušili, co přijde za měsíc.



Na začátku února jsme šli na druhé kolo očkování a opět přišly nemilé zprávy. První byla, že částka 1700 kč, kterou jsme zaplatili za žloutenku, tak je jen za jednu vakcínu a vzhledem k tomu, že celková vakcína obsahuje 3 vakcíny, tak se celková částka vyšplhá na 5100 kč za žloutenku A+B. Naštěstí na třetí kolo půjdeme až v červenci a budeme chráněni následujících 15-20 let. Druhá zpráva byl horší. Břišní tyfus stále není dostupný nikde na trhu. Přítelkyně Míša vymyslela variantu, která byla asi to nejlepší, co jsme mohli udělat. Tudíž jsme začali obvolávat všechna očkovací centra na Kladně, v Praze, na Mělníku a Mladé Boleslavi.

Nakonec Míša objevila jednu vakcínu v očkovacím centru v ulici Rumunské v Praze. Podmínkou však bylo, že má hned sednout do metra a dorazit. Paní doktorka si asi chtěl vydělat před víkendem:-) Tak jsem tam také zavolal a po vtipné diskuzi se sestrou, které dle dodaných informací pochopila, že tam volám v návaznosti na předchozí hovor, mi řekla, že mám také dorazit. Naskočili jsme do auta a za 15 minut jsme již seděli v čekárně. Svým způsobem jsem šel trochu do rizika, jelikož jsem skoro celý týden ležel doma s chřipkou a jak všichni víme, na očkování by člověk neměl chodit nemocný. Sestra mě informovala, že pokud neberu antibiotika a pokud nemám horečku, tak v tom není žádný problém. Na jednu stranu měla pravdu, ale druhou to nebylo úplně ok. Paní doktorka byla příjemná a dala nám spoustu rad, jelikož nějaký čas strávila pracovně v Indii. I když nerad dělám reklamu, tak toto očkování centrum za zmínku stojí. Většinou je nutné se objednat, ale nás paní doktorka vzala i bez objednání. Očkovací centrum Praha

Tak, očkování za námi a víkend před námi. Oba jsme se těšili, co nám kombinace žloutenka A+B, břišní tyfus a chřipka přinese. Jak jsme se obávali, nebyla to sranda. Když se kohokoliv zeptáme, zda mu něco po břišním tyfu bylo, tak Vám všichni řeknou, že to bylo naprosto v klidu. Když nad tím tak přemýšlím, tak buď ty lidi lžou-nepřiznají, že jim bylo blbě nebo si to nepamatují. Nám oběma bylo blbě. Skoro celý víkend jsme proleželi s křečema v žaludku. No, nepřál bych to nikomu.

Tak to byli naše příhody s očkováním, ale ta Indie za to stojí, nu ni?


Žádné komentáře:

Okomentovat