pondělí 11. března 2013

10. den Lahore(Pakistan) a Amritsar

Rano jsme meli v planu navstivit nekolik Lahorskych pamatek, ale bohuzel se nam to nepovedlo. Vecerni Misina nevolnost se zmenila ve strevni potize, a to same potkalo me. Cele dopoledne jsme tedy prolezeli na hotelu a po obede jsme zamirili taxikem na pakistansko-indicke hranice. Cestou nas jeste kontrolovala skupinka vojaku. Evidentne byli zvedavi, koho taxikar veze. Tak jsme dostali spoustu dotazu a pak nas pustili. Pri vsech diskuzich jsem pouzival kouzelnou formuli, ze je u nich lepe nez v Indii. Vetsinou to pomuze a hlavne je to pravda.

Na hranicich to bylo o trochu komplikovanejsi, protoze na indicke strane nam byly scannovany batohy. Mel jsem trochu strach, protoze mam jeste zbytek nouzove Vysociny a hlavne jsem jim predaval papir, kde je uvedeno, ze nedovazim zadne maso. Pred celnici jiz cekali taxikari a my jsme se dohodli na rozumne cene.

Hotel jsme vybirali tentokrat dle Lonely Planet a byla to spravna volba. Po ubytovani jsme hned zapadli do postele a nechali odpocivat nase streva.

Vecer jsme vyrazili znovu do Jallianwara Bagh a znovu Zlateho chramu, ktery jsme chteli videt po zapadu slunce. Jallianwara Bagh je park, kde na zacatku minuleho stoleti, za vlady Britskeho imperia, probehl masakr 15ti set Indu, kteri poklidne demonstrovali proti Britske nadvlade. Je to docela pekny park, kde jsou dva pamatniky tohoto masakru. Na konci parku je zed, kde jsou jeste videt diry po kulkach.

Zlaty chram pri zapadu nebo po zapadu slunce je stejne hezky jako pres den, panuje tu takova poklidna atmosfera a v chramu stale hraje a zpiva Benjo Band. Vecer uz jsme jen odpocivali, protoze nas nasledujici den ceka narocne vstavani, a to ve 4:15 do podhorske oblasti a to trasa Amritsar-Chandigarh-Kalka. Tam uz snad bude konecne klid. Ale musim se k necemu priznat, v Pakistanu jsme si prijemne odpocinuli, tudiz dnesni den neprisla zadna krizovka.

Uz nam zbyva jen necely tyden do odletu. Obcas si rikame, ze uz se domu tesime.

Jeste poznamka pod carou:
Dekuji anonymnimu autorovi za info ohledne aktualni situace v Lahore. Nastesti jsme se tomu vyhnuli. Nepokoje probehly v sobotu a my dorazili do Lahore v nedeli rano a jak pisu vyse, uz jsme v poradku zpet v Indii.

1 komentář:

  1. Bráško, jsem na tebe moc pyšná. A zdravím neviditelnou Míšu. Opatrujte se.

    OdpovědětVymazat