neděle 3. března 2013

2. den Nove Dilli

Tak jsme tu druhy den a pomalu zacineme objevovat krasy a neresti Indie. Zatim musime oba priznat, ze nas to tu vsechno mile prekvapilo. Byli jsme pripraveni na vsechny negativni veci, ktere nas tu cekaji, ale neni to tak hrozne. Lide se budou snazit Vas okradat pri nakupech, budou se Vam snazit prodat vsechny dostupne sluzby a zbozi. Ale clovek se nesmi bat. Nejsou tu stanovene ceny, tudiz musite smlouvat, ale nesmite se dostat pod hranici unosnosti. Takze volit ceny, ktere jsou vyssi nez oficilni, ale ne o tolik. Cilem je, aby obchodnik citil, ze Vas trochu stahnul, ale zaroven Vy vite, ze je to pro Vas prijatelna cena.

Dalsi zajimavosti jsou rozhovory s mistnimi:

Ind:"Odkud jste?"
Ja:"Ceska Republika."
Ind:"A, hezka zeme."
Ja:"Vis, kde to je?"
Ind:"Jasne, v Indii."
Ja:"Neni, je to v Evrope."
Ind:"Evropa? Hezka zeme!"

Co k tomu dodat. Vsechny diskuze zacinaji jen s jednim cilem,a to zajistit Vam hotel, nabidnout Vam jeep ci Vam neco prodat.Jeste jsem se nesetkal s tim, ze by chtel nekdo jen diskutovat.

Dnesni den jsme rozhodli nastivit par pamatek.V kazdem pruvodci ctete, ze neni mozne po Novem Dilli chodit pesky, protoze je vsude smog, prach, husta doprava a riksaci stoji maly peniz. Bohuzel tyto pruvodce nepisou pro me a pro Misu. Nasim cilem pri chozeni mesty neni usetrit penize, ale nasavat atmosferu mesta. Dnes jsme nachodili asi 10-12 kilometru a bylo to prijemne. Castecne jsme se vyhnuli turistickym centrum, tudiz jsme si i odpocinuli od vsemoznych nahanecu.

Ted popisu nektere pamatky, ktere jsme dnes navstivili. Nebudu pamatky detailne popisovat, jako nekteri cestovatele, kteri vezmou pruvodce Lonely Planet a slovo od slova prepisou popis do sveho cestopisu. Informace si kazdy muze precist na netu a ja Vam k tomu chci prinest jen nase zazitky.

Red Fort
Jedna se pevnost, ktera je cela v cervene barve. Jak prekvapive, kdyz se jmenuje Red Fort.Tuto pevnost od roku 1947 do roku 2003 obyvali vojaci. Je to areal, ktery je hezci z venku nez uvnitr. Na druhou stranu tam byl klid a vyfotili jsme par zajimavych budov. Jeste pred vstupem jsme meli nase prvni mimoevropske samosy. Jsou to korenene brambory obalene v testicku. Byly nad ocekavani dobre.

Gandhi Memorial, Raj Ghat
Park, kde byl zpopelnen na hranici Gandhi Mahatma. Jsou zde dva pamatniky. Jeden jako pamatka na Gandhiho a druhy jako pamatka, kde byl primo zpopelnen. Byl to klidny park, kam nepousteli nejnizsiho kastu, tudiz jsme se v klidecku prochazeli a nikdo nam nic nenabizel. Celkove mi prijde, ze pokud clovek chce klid, tak by mel navstivit jeden z parku, protoze parky hlidaji policiste ci armada a zebraky tam nepusti.

Gate of India, Rajpath Road, Lodi Park, General secretary
Brana Indie je temer stejna jako vitezny oblouk v Parizi a zaroven ulice Rajpath, ktera od teto brany vede, je hodne podobna ulici Champs Elysee. Akorat misto predrazenych obchodu naleznete na stranach ulice travnate plochy, kde skupinky muzu hraji fotbal. Hodne hracu tam nosi dres Barcelony. Evidentne i v Indii vedi, komu maji fandit. Na konci ulice Rajpath jsou budovy vlady a parlament.

Spoustu jsme toho v Dilli jeste nestihli, ale to nam nevadi, protoze se tam jeste 2x vratime.

Dovolim si jednu poznamku k metru.Vsude je hodne policistu a na kazde zastavce jsou bezpecnotni ramy.Clovek by rekl, ze je to dostatecna ochrana, ale neni, protoze oni sice maji scanner na batohy a u toho scanneru sedi dva panove, ale ani jeden z nich se nekouka na monitor a oba si ctou noviny.

Vecer uz jsme vyrazili jen na kratkou prochazku a na veceri. Ja jsem si potreboval dat trochu neco jineho, tak jsem mel nudle se zampionama a s kurecim masem. Misa pokracovala v mistnim menu a mela pakoru, coz je zelenina obalena v cockovem testicku. No dobrota to byla.

Nasledne jsme sli na kute. Samozrejme jsme si dali dalsiho preventivniho pandulaka vodky.

A zitra vyrazime na prvni cestu vlakem do Agry, kde nas ceka slavny Taj Mahal,

Žádné komentáře:

Okomentovat