pátek 8. března 2013

7. den Jaipur a Nove Dilli

Rano jsme se velice neradi presunuli z Jaipuru zpet do Noveho Dilli. Jaipur nas hodne nadchl. Lidi, barvy, trhy atd. No, budeme vzpominat v dobrem. Az se me nekdo zepta, kam zamirit po priletu do Indie, tak mu povim, at se vubec nezdrzuje v Novem Dilli a ihned vyrazi smer Rajastan.

Vyrazeli jsme rano vlakem v 6:00. Co Vam budu povidat, kdo nas zna, tomu je jasne, ze zrovna prijemne vstavani to pro nas nebylo. Predchozi noc jsme se pokusili usnout o pulnoci, ale diky sousedce z USA se nam to nepodarilo, jelikoz je evidentne nahluchla a jeji televizi poslouchal cely hotel. Vypla ji az v momente, kdy jsem ji zabouchal na dvere.

Ve vlaku to bylo bez problemu. Prirovnal bych to k ceskemu Elefantu. Relativne ciste vagony a standardne dobry servis. Cestou jsme i posnidali. Podaval se toust s maslem a kofta s bramborovymi hranolky. Kofta je takovy koreneny zeleninovy karbanatek. V pul jedenacte jsme dorazili do Noveho Dilli.

Probehli jsme prilehlymi ulickami na metro a pred pul dvanactou jsme dorazili na hotel. Opet jsme volili ubytovani v cestovatelske ctvrti Pahar Ganj. Kvalita hotelu zadny zazrak, ale na druhou stranu byl za rozumnou cenu. Akorat koupelna byla odporna, tak ji Misa dobrovolne vycistila.

Nastesti jsme v tomto meste byli jen do soboty. Presouvali jsme se totiz na sever do Amritsaru. Dilli nam proste nesedlo. Je spinave, je tu moc lidi a kvalita vseho nulova. LIDI, NEJEZDETE SEM!

Odpoledne jsme si udelali den takzvane na pohodu. Z pamatek, ktere jsme v Dilli chteli navstivit, nam uz zustavaly jen tri:

Gandhi Smriti
Velmi mile prekvapeni na ceste Indii. Jedna se o maly areal, kde zil poslednich 144 dni sveho zivota Mahatma Gandhi. V tomto arealu byl i zastrelen svym odpurcem. Jsou zde vytvarovane jeho posledni stopy v chodniku a pomnicek na miste, kde umrel.

Humayun's Tomb
Jedna se o hrobku, kterou postavili Mughalove v sestnactem stoleti. Byla postavena persankou Haji Begum, coz byla manzelka Mughalskeho vladce Humayuna.

Lotus Temple
Neobvykly chram, ktery je vytvarovan do lotosoveho kvetu. Byl postaven v roce 1986 a ma 27 mramorovych listu. Filozofie chramu je takova, ze do nej mohou vstupovat vsichni bez rozdilu viry.

Z hotelu jsme vyrazili na metro, ktere je za nadrazim New Delhi. Pred nadrazim se opet snazil jeden z chytrolinu na nas vydelat. Jako vzdy se zeptal, zda mame jizdenku a pokud ne, tak zna jedinou legalni agenturu, kde nam ji sezene. Poslal jsem ho do pr.... a slo se dale. Kolem nadrazi New Delhi je spousta podobnych podvodniku, kteri jsou slusne obleceni a mavaji propiskami. Dejte si prosim pozor na tyto muze, pokud nekdo nekdy poletite do Dilli.

Metro nas privezlo kousek od Gandhi Smriti. Mise se udelalo cestou trochu spatne, tak jsme si pred arealem odpocinuli a po chvilce vyrazili do mist, kde umrel Mahatma Gandhi. Byli jsme mile prekvapeni z prostredi, ktere tu je. Hezky dum, cista zahrada, male muzeum s fotkami a osobni historii M.G. Pred domem jsou vyobrazeny jeho posledni kroky a pomnik, kde zemrel, ale to uz jsem psal vyse. Ani se nam nechtelo pryc.

Pokracovali jsme motoriksou k Humayunove hrobce. Prislo mi, ze uz se konecne priblizujeme s taxami v motorikse na hodnotu, ktera uz nevyhovuje ani riksakovi. Dohodli jsem s nim polovicni cenu nez chtel a celou cestu byl nastvanej. Mam z toho radot, ale na druhou stranu vim, ze nas porad dost stahuji. U hrobky jsme se rozhodli, ze dovnitr nechceme, tak jsme se sli projit jen okolo hrobky.

Pokracovali jsme dalsi motoriksou smer posledni dnesni pamatka. Tim byl Lotosovy chram. Je to zajimava a moderni budova, kolem ktere je hezky park a mensi vodni nadrze. Prosli jsme si to a zaroven jsme i ve stinu odpocinuli.
Pote nasledoval presun na hotel opet metrem.

Doplnuji par postrehu z celeho dne. Zacinam prichazet na chut smesce jmenem chai. Metro v Dilli nema chybu. Prvni vagon je vzdy rezervovan jen pro zeny a je tam malo lidi, tak cestujeme prvnim a druhym vozem metra zaroven. K obidku jsme meli rawa dosa masala a cinske nudle se zazvorem. Rawa masala je zeleninova smeska ve vajecno-moucne placce a k tomu dva druhy omacek.

Odpoledne jsme take meli zajimavy zazitek. Chteli jsme si koupit jizdenky na metro. Platil jsem panovi 36 rupii 100 rupiovou bankovkou. Rekl mi, ze nema drobne, a ze mi listek neproda. Vlastne mi to ani nerekl, jen mi vratil penize a blbe koukal. To nas donutilo vylezt z metra. Stesti nam pralo a my jsme nasli nas prvni potravinovy diskont v Novem Dilli. Tam se nam bohuzel stala nemila vec a zapomneli jsme pri placeni v nakupnim kosiku antisepticky gel. Pri kontrole u vychodu tato polozka nebyla na uctence, tak to vypadalo, ze chceme okrast Indy:-) Ochranka nastesti omyl pochopila a gel jsme na pokladne doplatili.

Vecer uz jsme jen vyrazili na jidlo a na net, abychom Vam mohli konecne nahrat par zajimavych fotek. To se nam bohuzel nepovedlo, protoze internet tady v kavarnach neni zadny slagr. K veceri jsme si dali Mattar Mushroom s naanem a musim se priznat, ze jsme si poprve v Indii opravdu pochutnali.

Noc zacinala stejne jako predesla. Opet jsme meli souseda z USA a opet mel televizi na plne pecky. Dalsi nevyhodou bylo to, ze jsme meli okna z pokoje na chodbu a tam se celou svitilo. Moc jsem se nevyspal, tak jsem doufal, ze to dozenu ve vlaku na ceste do Amritsaru.

Tak a zitra hura na sever!

Žádné komentáře:

Okomentovat