čtvrtek 7. března 2013

Okenko neviditelne Misi-Indie 5ti smysly

Jsme v Indii sesty den, a to co jsme zatim videli a prozili, me inspirovalo k hodnoceni, jaka Indie vlastne je. Pokud se na tuto zemi podivate skrze 5 smyslu, je vysledek pomerne prekvapivy.

Cich
Indie nesmrdi! Ano, ctete skutecne spravne. Citit je pouze na mistech, kde byste to cekali. Napriklad zed kam chodi vsichni na zachod. Spise nez smrad citite specificky pach-vonne tycinky se misi s vuni koreni a vareneho jidla. Ovsem s postupujicim dnem se tento oder misi s kourem z aut a vy nakonec zjistite, ze kracite mlhou. Smog je tu opravdu neuveritelny a vy se ve finale nevyhnete pouziti satku nebo rousky. Nastesti nam dny ve mestech ubehly pomerne rychle a za par dni si jdeme vyprat plice na sever do hor. Uprimne, byt jen ve mestech, by pro me znamenalo umrit na rozedmu plic.

Chut
Tak nevim, zda nam vsechna jidla vari v uprave pro bile tvare, ale zatim zadny zazrak. Nemohu rict, ze neco bylo vylozene spatne, ale my cekali vice. Oba dva mame radi korenena indicka ci pakistanska jidla, ale tady jakoby se slehla zem po koreni a zajimavych kombinacich. Dale tedy vzpominame na "nase" kluky z pakistanske restaurace v Praze. Co se tyce jidla, je to slozitejsi, nez jsem cekala. Ovoce, az na banany a mandarinky, nejime zadne a zeleninu preventivne vubec z duvodu zdravotni bezpecnosti. Tak spise nejime nez jime. Ovsem tento stav je zpusoben i tim, ze je desne vedro.

Hmat
Snazime se na moc veci nesahat, jsme totiz stale paranoidni a bojime se, aby na nas neco pekneho nepreskocilo. Vsude je spina. Odpadky jsou jedna vec, ale mnohem horsi je neuveritelna prasnost. Prach Vam proste zaleze vsude, tak mame stale pocit, ze jsme spinavi. Po par dnech Zbysek prohlasil, ze do pracky by strcil nejen svuj batoh, boty a obleceni, ale i sebe a pral nejmene pul dne. Jak jsme paranoidni, tak do kazde vody cpeme desinfekci a neustale si myjeme ruce antiseptickym gelem(dar od Romci a Ladi z Olomouce, velke diky).

Sluch
Zkratka a jasne, bez spuntu do usi v Indii neprezijete. Idealni je, je mit nacpane v usich 24 hodin denne, aby Vam pak vecer netrestila hlava. Vtipne je, ze tento hluk je moc i na mistni, o cemz jsme se presvedcili, kdyz motoriksak na ceste do Amber Fort poslouchal hudbu ve sluchatkach.

Zrak
Pokud pomineme smog, ktery stipe do oci, tak zrak je jediny smysl, ktery netrpi. V Indii je proste porad na co koukat. Pochopitelne ne vzdy vidite same pekne veci, ale vzhledem k tomu, o jak velky rozdil mezi kulturami se jedna, mate stale oci dokoran.

1 komentář:

  1. Ahoj Zbyšku, přeji Vám krásnou cestu do Pakistánu... viz poslední informace:

    http://zpravy.idnes.cz/nasilnosti-v-pakistanu-0vo-/zahranicni.aspx?c=A130310_080510_zahranicni_klm

    OdpovědětVymazat