sobota 16. března 2013

Okenko neviditelne Misi

Indicke jidlo
Pobyt se nam blizi ke konci a tak mohu zhodnotit indickou kuchyni. Musim priznat, ze jsem v tomto bode zazila nejvetsi zklamani. Cekala jsem, ze jidlo bude jine nez jak ho znam z prazskych indickych restauraci, ale co me zaskocilo byla zalostna kvalita surovin a mala variabilita - nejhorsi je, ze indicke jidlo je neuveritelne mastne. Oni ghi - tak rikaji oleji- davaji snad i do caje. To, ze je indicka kuchyne prilis mastna, dozvedcili i Indove, ktere jsme behem nasich cest potkali. Zaroven byli i prekvapeni, ze nas jejich jidlo nepali(mame proste dobry zaklad z domova). V knihkupectvi jsem take objevila kucharku "Varime bez oleje". Tak to asi nebude jen nas pocit.
I prestoze jsme svedomite vyzkouseli jist na ulici, v lepsich restauracich i ve vlaku a musim konstatovat, ze zadny zazrak to rozhodne nebyl. Po tydnu vas uz nebavi jist stale dokola univerzalni thali ci neco podobneho a tak se mi zacaly zdat sny o italskych testovinach, tofu a cerstve zelenine.
Dalsi zajimavosti je, ze vsude najdete male obchudky s potravinami. Ovsem vasi pocatecni radost schladi nabizeny sortiment, ktery je omezen na vodu, kolu, chipsy a pokud mate velke stesti, tak i susenky. Pokud tedy nenarazite na prodejce bananu, muzete na zdravou svacinu klidne zapomenout.

Zviratka v Indii
Je na case take zhodnotit Indii z pohledu fauny. K me velke radosti tady zviratka potkavate na kazdem rohu. Ve mestech ulice cisti posvatne kravy, flekata prasata a polodivoci dobracti psi. V Jaipuru jsme jeste videli vypasene krysy. Vsude take vidite hejna ruznych ptaku, vcetne papousku.
Mimo mesta narazite take na kozy, slony, velbloudy a semtam i na kocku. Zadne z techto zvirat nas neobtezovalo. Jedinou vyjimku tvori opice. Nejvice jich bylo v horach, zejmena ve meste Shimla. Na ulicich hledaly vse, co se da snist a nerozpakovaly se vam cokoliv sebrat z ruky. My osobne jsme byli pronasledovani dvakrat. V ulicich dokonce visi napisy, jak jsou opice nebezpecne, ale myslim, ze vice nez tyto napisy, Vas presvedci jejich ostre zuby.

Cestovani Indii
Indii jsme procestovali vlaky, ale doslo samozrejme i na jine druhy dopravy. O vlacich nemohu rici krive slovo a lze je jen dooporucit. Prestoze se obcas vlak stane cirkusem na kolejich(diky cestujicim), poskytuje Vam veskery komfort. Ovsem pravdou je, ze ve vetsine pripadech jsem cestu prospala. Autobus jsme vyuzili jen dvakrat, a to poprve na cestu do hor. Na prvni pohled mel autobus jiz neco za sebou a pamatoval lecos. Ridic s pruvodcim tvorili vtipny tandem. Ridic letal pres vymoly a sekal zatacky. Do toho pruvodci s kabelkou vykrikoval Shimla na kazdem rohu a kasiroval nove prisednuvsi. Zazitek to byl neuveritelny. Kdyz jsme dojeli po 90ti kilometrech do vysky 2200 metru nad morem, byla jsem opet rada na pevne zemi. Po druhe jsme jeli na vylet a vzhledem k povaze cesty vse probehlo v klidu. Jen pruvodce pracovni cestu vyuzival pro dopravu svych pribuznych a znamych.

Dale jsme na svych cestach vyuzili motoriksy(Tuk Tuk), mene pohodlne cykloriksy a dokonce i vytah. Indie je proste zeme nekonecnych moznosti.

Taxi jsem schvalne nejmenovala, protoze stejny standard jako u nas.

Žádné komentáře:

Okomentovat