středa 6. března 2013

5. den Jaipur

Celou noc jsme spali jako miminka, tak jsme dohodli s bratry, kteri vlastni hotel v Jaipuru, ze tu zustaneme az do patku. Cena je prizniva a hlavne je to v klidne ulici. Na balkone nam dela spolecnost maly gekoncik, ktery pozira vsechnu nebezpecnou havet.

Rano jsme vyrazili s mistnim motoriksakem do centra. Vysadil nas kousek od od brany, ktera vede do stareho mesta.

Old(Pink) City
Tato cast mesta je take nazyvana jako ruzove mesto. Byla pojmenovana dle barvy, kterou maji vsechny domy ve ctvrti. Domy nechal takto nabarvit maharadza Ram Singh jako uvitani pro krale Edwarda VII. Ruzova barva predstavuje pohostinnost a dle nynejsich zakonu musi byt takto natren kazdy, nove postaveny, barak ve ctvrti. V teto casti mesta jsme navstivili nasledujici pamatky.

City Palace
Jedna se o komplex budov, zahrad a dvoru. Tento palac byl postaven maharadzou Jai Singhem a byl po staleti rozsirovan.

Jantar Mantar
Kousek od palace je hvezdarna, kterou take nechal postavit maharadza Jai Singh v roce 1728. Byla postavena diky jeho zalibe v astrologii. Byl spise astrologem nez valecnikem. Nechal postavit jeste dalsi hvezdarny v Dilli, Varanasi a Ujjainu. Tato je vsak nejvetsi. Jmeno je odvozeno ze Sanskritu.

Hawa Mahal
Kousek za hvezdarnou je budova, kterou opet nechal postavit stejny maharadza v roce 1799 a mela slouzit pro zeny z kralovske rodiny, aby mohly sledovat deni ve meste. Z teto budovy jsou nadherne vyhledy na mesto, palac a pevnost Amber, kterou jsme se chystali navstivit nasledujici den.

Nase nasledujici kroky vedly pres ruzna trziste, ktera byla hodne rozdilna oproti trzistim v Novem Dilli. Pred odletem jsme videli vice dokumentu o trzistich v Indii a vsude byla spousta stanku, ve kterych bylo mozne koupit ruzne latky a koreni. My jsme se s timto typem stanku setkali az v Jaipuru. Ruzove mesto je plne Bazaaru, kde je mozne koupit koreni z cele Indie, pasminy, sari, testoviny ci tvarovane nadoby na vareni.

Pri pruchodu starym mestem jsme take narazili na prijemnou restauraci. Oba jsme si dali Aloo, coz je takova bramborova smeska. Ja jsem ji mel s kvetakem a Misa se spenatem. Moc jsme si pochutnali. Nemila situace nastala behem placeni. Obcas si rikam, ze Indove nepocitaji s lidmi z cech, kteri se nenechaji oblbnout. Platili jsme 265 rupii, tak jsem nechal cisnikovi dysko jen 5 rupii, protoze ta restaurace byla trochu formou bufetu a on nechal natazenou ruku s bankovou a koukal na me s vyrazem-naval dalsi penize. Tak jsem mu tu bankovku vzal se slovy:"Kdyz nechces, tak nechces!". Koukal jako puk. Nakonec jsem mu tu bankovku dal, hodili jsme batoh na zada a vyrazili jsme vstric dalsim dobrodruzstvim. Uz jsme se vicekrat setkali s tim, ze nas chteli nejakym zpusobem prechytracit. Napr. kalkulacka blbne, ja jsem se spletl, cena je vyssi atd.

Na druhem konci stareho mesta jsme se dostali k budove Albert Hall, ve ktere sidli hlavni muzeum. Budova je nadherna. Zitra uvidime, zda se tam dostaneme. Za touto budovou je park, ve kterem jsme probrali plany na dalsi den. Samozrejme jsme se v parku stali velkou atrakci pro mistni. Nejdrive se k nam priblizovala skupinka dvou muzu a dvou zen. Je to takove zvlastni. Nejdrive si povidali 15 metru od nas, pak 10 metru a najednou stali primo vedle nas. Zeny k nam staly zady, aby muzi mohli pozorovot vse, co delame. Na zaver nas "prepadla" skupinka chlapcu s dotazem, zda se s nami mohou vyfotit. Radi jsme jim v tomto smeru poslouzili, kdyz se tak slusne zeptali. Ve vetsine pripadu si nas totiz vsichni foti na "tajnacku" mobilem.

Zaver dne jsme prozili v hotelove restauraci, kde jiz tradicne doslo na indicky sovinismus, kdy se byl cisnik 2x ptat, jak mi chutna a Misu ignoroval. Jidlo bylo celkem dobre a my jsme si poradne uzili stresni restauraci. Menu bylo thali a byriany.

Zatim na nas Jaipur pusobi dost pozitivne. Nabidek vseho druhu je tu minimalne o padesat procent mene nez v jinych mestech. Vse je tu takove barevnejsi a hezci. Zeny maji zajimavejsi obleceni atd. Lokalita mesta ma sva negativa. Tim, ze je to na okraji pouste, tak se teploty pohybuji okolo 30ti stupnu a na obloze neni ani mracek. Pokud je tedy clovek cely den venku, tak je pak vecer unaveny ne z chozeni, ale z toho strasnyho vedra. Zachranou nam je balena voda, kterou prodavaji na kazdem rohu.

Žádné komentáře:

Okomentovat