čtvrtek 7. března 2013

6. den Jaipur

Dnesek jsme pojali jako odpocinkovy. Mise se jeste vecer udelalo z vedra spatne a teplota ji stoupla na 38 stupnu. Proto jsme cele dopoledne prospali a na obed jsme opet vyrazili na strechu naseho hotelu. Bylo to docela vtipne, protoze mistni kuchar nebyl pritomen, tak ho nahaneli ze strechy hotelu. Zaroven nemeli ani Coca Colu, tak hlavni pikolik musel vyslat sveho podrizeneho do blizkeho kramku.

Kuchare bohuzel nesehnali, tak to musel uvarit hlavni pikolik Kalay. Misa si dala zeleninovy mix a ja jsem si vybral Chana Masala, coz je smes s cizrnou. Bohuzel toto jidlo bylo na sily provizorniho kuchare, tak me ukecal, at si dam neco jineho. Tudiz jsem zvolil proverene Aloo Ghobi, tudiz brambory s kvetakem. K tomu jsem si prihodil placky chapati. Jak jsme predpokladali, zadny zazrak to nebyl.

Po obede jsme vyrazili smer Amber Fort a Jaigarh. Jiz pri prijezdu z Agry jsme si vsimli, ze na nadrazi je stanek, ktery garantuje ceny dopravy Tuk Tukem ci taxikem. Tyto ceny urcuje vlada a jsou pro turisty vice nez prijatelne. Tim, ze obe vyse zminovane pevnosti jsou 13 km z mesta, tak bylo jasne, ze pesky nepujdeme. Cesta byla bez problemu. Pan mel radost z vydelane castky, tak si cestou zastavil pro cigara a pro benzin. Zaroven ve meste probihala poulicni bitka mezi pravniky a policisty, tak se z mostu snazil neco videt, ale nezadarilo se mu.

Po prijezdu k Amber Fort jsme byli uchvaceni. Jak uz jsem psal drive, tak je Jaipur na okraji pouste, tudiz i tyto chramy lezi prakticky na pousti a zaroven v kopcich. Nize Vam uvadim info k pevnostem.

Amber Fort
Jedna se o pevnost, ktera je spise palacem a byla postavena ze zluteho a ruzoveho piskovce a z bileho mramoru. Je rozdelena do 4 hlavnich casti. Je to Jaleb Chowk, Chand Pol, Jai Mandir a Sukh Niwas.
Moc jsme si tuto pevnost uzili. Je zde spousta zajimavych mistnosti, prijemnych namesticek a vezi. Nebylo tu moc turistu a zaroven byla moznost se schovat do stinu. Porad tu panuji teploty okolo 30 stupnu, tak to neni nic prijemneho. Uz se zaciname tesit zpatky do nasi zimy:-) Udelali jsme zde i hodne fotek.

Jaigarh
Nad Amberem je jeste jedna pevnost, a to Jaigarh. Byla naplanovana mahardzou Jai Singhem a dokoncena Jai Singhem II. Je to kilometr do kopce, tak jsme se trochu prosli a vypotili. Z pevnosti jsou nadherne vyhledy na mesto. Je zde take nejvetsi delo na kolech, ktere kdy bylo pouzito. Pevnost ma take sve zasobniky vody a nikdy nebyla zdolana. Ani se moc nedivim, komu se chtelo skrabat do takoveho kopce.

Tuk Tuk zpet nas stal o trochu vice nez cesta tam. Na chvilku nam pan ridic zastavil u palace Jal Mahal, ktery lezi uprostred jezera, ktere take nese jmeno Jal Mahal. Je to zajimava podivana. Pak uz jsme pospichali skrze ulice do centra. Nas ridic srazil cestou nejakeho pana na kole a jeste mu vynadal.

Kousek od hotelu jsme si dali vecu. Ja mel Chana Masala a Misa Dal Fry. K tomu jsme pridali cesnekovy a maslovy naan. Bylo to moc dobre, akorat Misa to mela presolene. Evidentne zase pansky sovinismus, protoze to se soli nebylo poprve.

Vecer uz byl poklidny. Chystali jsme se jit spat brzy, protoze nas rano cekala cesta vlakem do Dilli a v sobotu presun na sever do Amritsaru.

Žádné komentáře:

Okomentovat